Køkken-guide: Sådan får du drømmekøkkenet

Udgivet af Hans-Henning Nielsen

At købe et nyt køkken er en stor ting, da køkkenet er en central del af boligen. Det er oftest her man starter dagen, de forskellige måltider bliver lavet her og ofte spist i køkkenet. Så det er vigtigt, at køkkenet passer ind i beboernes og huset/lejlighedens stil. Her følger en ”lyn” guide, med 10 gode råd, om at finde drømmekøkkenet.

Annoncer

Nyt køkken eller renovering?

1. Skal det være et nyt køkken, eller er det nok at renovere det gamle køkken? Hvad fungerer i det nuværende køkken og hvad skal ændres? Er det nuværende køkken perfekt indrettet, så er det måske nok kun, at skifte låger, greb, bordplade og hvidevarer. Men er det nuværende køkken mangelfuldt indrettet eller ved at være godt slidt ned, så er det nødvendigt med et helt nyt køkken.

Annoncer

Lav et budget

2. Sæt et maksimalt beløb på, hvad køkkenet må koste. Beløbet skal indeholde alle udgifter til køkkenelementer, hvidevarer, væg beklædning og evt. håndværkere. Hvor meget vil man selv stå for og hvad overlader man til håndværkerne? Del evt. budgettet op i flere dele, så der er en ca. pris til de forskellige dele.

Hvad skal køkkenstilen være?

3. Skal køkkenet være et moderne højglans køkken uden greb eller romantisk landkøkken med porcelænsgreb og udskæringer i lågerne. Der er jo også muligt, at få et rustikt køkken, et designer køkken eller et klassisk køkken. Mulighederne er mange, men der findes et køkken til alle.

Mål rummet op

4. Mål rummet op, der hvor køkkenet skal være og lav gerne en grov tegning over rummet påført mål, radiator, vinduer og døre. Tag gerne nogle billeder af rummet og tag disse ting med til forskellige køkkenleverandører. Det skal ikke være 100% korrekte mål, da køkkenleverandøren ofte selv vil kontrollere målene, når det rigtige køkken er valgt.

Valg af leverandør/køkkenfirma

5. Hvem skal levere køkkenet? De fleste køkkenleverandører har køkkener i næsten alle stilarter og farver. Så her gælder det om, at finde et firma der passer til det fastlagte budget. Af køkkenleverandører kan eks. nævnes Schmidt køkken og IKEA, som ligger i hver deres ende af luksusskalaen. Vigtigst af alt er, at vælge en leverandør, der passer til den stil og det budget man har lagt. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at man som køber har tillid til den valgte leverandør, da det jo gerne skulle være et køkken man er glad for i rigtig mange år.

Valg af hvidevarer

6. Skal det være integrerede hvidevarer, børstet stål eller noget helt andet? Her er det vigtigt, at man vælger hvidevarer der passer til den køkkenstil og det budget man har valgt tidligere. Skal kogepladerne være med induktion, traditionel opvarmning eller gas? Skal hvidevarerne købes hos køkkenleverandøren eller vil man selv stå for hvidevarer indkøbet hos f.eks. WhiteAway Der er mange muligheder og der er vil være både for og imod om man skal vælge køkkenleverandøren eller en hvidevarer leverandør.

Låger

7. Lågerne skal kunne holde til dagligdagen i hjemmet. Hvilket materiale lågerne skal være lavet af, er også vigtigt. Har man hund og børn, så ville det være nærliggende, at vælge en hård lakeret låge, der kan holde til slag og ridser. Man kan også vælge en låge i massivt træ, som efterfølgende kan repareres/slibes/males ved skader. Dette vil selvfølgelig være op til den enkelte, da det kommer an på køkkenleverandørens udvalg, budget og stilart. Det er jo ikke sikkert, at det vil se pænt ud med massive låger i et klassisk eller designer køkken.

Bordplader

8. Hvilken slags bordplade skal der være i køkkenet? Skal det være granit, massivt træ eller laminat? Her er det vigtigt igen, at skele til den valgte køkkenstil. Den daglige brug og vedligeholdelse er også en vigtig faktor. Hvis man f.eks. kan lide udseendet af en træbordplade, men ikke har tiden til at vedligeholde den, så er laminat et glimrende alternativ. Har man valgt et moderne designer-køkken, vil det måske se rigtig flot ud med en mørk granit bordplade, der som udgangspunkt kun kræver en gang olie en gang om året for, at se flot ud.

Køkkenvask

9. Så er der køkkenvasken – Skal det være en porcelænvask, en stålvask, en vask af silgranit eller noget helt andet? Har man pladsen til en dobbeltvask eller passer den valgte køkkenstil bedst til en porcelænsvask? Skal vasken være ovenpå bordpladen eller være i niveau med bordpladen? Der er et hav af muligheder. Har man f.eks. valgt et landkøkken vil det se godt ud med en porcelænsvask eller af silgranit, som bordpladen støder op imod.

Belysning

10. Belysningen i køkkenet er også en meget vigtig faktor, da der ikke altid kan være dagslys nok, til at arbejde i. Så her er det vigtigt, at vælge lamper der passer til køkkenstilen. Har man valgt ingen eller meget få overskabe, så ville nogle pendler placeret langs bordpladen være et rigtig godt valg. Har man derimod valgt at have en masse overskabe, så ville det være oplagt med indbygningsspots under overskabene langs bordpladen. Dog skal man sørge for rigeligt lys ved vask og kogeplader.

Et par sidste ord

Lad være med at springe over hvor gærdet er lavest. Et køkken skal man leve med i rigtig mange år, så har man været for hurtig i forberedelsen, så resulterer det ofte i en løsning man bliver knap så glad for. Se mere om faldgrupper i køkkenjagten her: klogem2.dk/tips.php?expert_id=12

Håber denne guide kan være en hjælp i jagten på drømmekøkkenet. Hvis der er nogen der har flere gode råd eller en kommentar til guiden eller valg af køkken, så kom endelig med dem. Jo flere råd, jo bedre chance for at ramme det helt rigtige køkken i første forsøg.

God jagt på drømmekøkkenet!

Køkken-guide: Sådan får du drømmekøkkenet, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Hans-Henning Nielsen

Vind AQVIA-sodavandsmaskine i gratis konkurrence

Læg en kommentar